La Guita Manzanilla, Rainera Perez Marin, Jerez, Spanien, nr 8201, 15%, 79 kr, 37,5 cl

Vet inte hur det är med er? Men ibland glömmer jag bort att vissa drycker existerar som t ex torra starkviner. Hur synd är inte det, då de oftast passar som hand i handske till lite svårmatchade godsaker. Riktigt smakrika skinkor och annat kallskuret, kan ibland köra över många drycker, men inte  torra starkviner.

 Äntligen får jag möjlighet att använda mina mindre (stark)vinglas som ofta står kvar i skåpet. Vinets angenäma sälta, friska och fylliga alkoholhalt samt en fruktighet och nötighet på det. Gör att 1+1=3, det är bara att prova själv. Lite salta mandlar, gröna oliver med kärnor och charkuterier; dina tapas är klara. Drick vinet rejält svalt, fyll på de mindre glasen efterhand i stället.

Vi befinner oss längst ner i Spanien där solerasystemet på lagringen, ”velo de flor” (täcket av jästsvampar som skyddar vinet mot oxidering under dess mognad) och den kalkrika, kritvita jordmånen albariza. Alla dessa komponenter bidrar till vinets läskande och matvänliga karaktär. Just här är det druvan Palomino, som är kungen bland druvorna.

Arkiv