Blossa 23, Gamla stan, Sverige, nr 59858, 15%, 139 kr

Tala om att ha gjort sig ett varumärke, jag tänker på just Blossa glögg. Idag kan du få den från alkoholfri upp till spetsad med konjak och allt dess i mellan. Frågorna du får ställa dig själv inför årets generösa utbud av glöggsortiment på Systembolaget: -Vad gillar jag? Hur ska jag dricka den?

Årgångsglöggen i år från Blossa är baserad på vittvin och smaksatt med de klassiska glöggkryddorna, där särskilt nejlika dominerar. Hallon och humle är de smakerna som är tillsatt som extra smakförhöjare i årets utgåva.

Dricker du den kall bli det som ett dessertvin, förslagsvis till en halloncheesecake. Själv är jag förtjust i varm glögg när blåsten viner runt husknutarna. Att dricka den varm till blåmögelost på kex toppat med hallonmarmelad, är inte fel om du vill prova en ny kombination. Hur smakar då Blossa 23? Färgen är läckert orangerosa, doften är sötfruktig och fylld av glöggkryddor. Smaken är söt med friskhet från humle, glöggkryddorna finns i bakgrunden sedan kommer smak av blandsaft (förlåt hallon). Eftersmaken är fräsch med en del bärighet (hallon) och en trivsam bitterhet (humle) som en extra twist.