La Copa, vermouth, Gonzalez-Byaz, Jerez, Spanien, nr 75714 BS, 15,5%, 199 kr

Apéritf är trevligt tycker jag. Att dricka något gott före middagen eller lördagslunchen som i Spanien,  gärna med några salta mandlar och i goda vänners lag, kan sällan slå fel.

Redan på 1800-talet skapades det här vermoutreceptet, då sherryvinmakaren tyckte att affärerna gick trögt och de behövde ytterligare en produkt till försäljning. Det är samma recept som används idag och hemligt är det. Vad vi får veta är att basen är åtta år gammal solera oloroso sötad med Pedro Ximénezvin. Av alla kryddor och örter som ingår avslöjas: apelsin, malört, kryddnejlika, kanel, angelikarot och kininbark.

Hur smakar då denna spanska vermouth? Sötman är balanserad, djupet och nötigheten lär komma från olorososherryn, den angenäma bitterheten blir så läcker i helhetsintrycket. Tro det eller ej men starkvinets avslutande smak, är som en frisk fläkt. Ja, ni hör att jag gillar det här! Drick det ur sherryglas, eller vitvinsglas tillsammans med is och en apelsinskiva.

Arkiv