Pongrácz Brut, Bergkelder , Western Cape, Sydafrika, nr 7628, 12%, 129 kr

Vad är Méthode Cap Classique för något? Jo, vin från Sydafrika som är tillverkat enligt champagnemetoden. Detta vin är dessutom gjort på champagnedruvorna Pinot Noir (63%) och Chardonnay (37%). Vinet har legat på sin jästfällning i två år. Voilá, ett vin som påminner om champagne, men ändå inte.

Desiderius Pongrácz är mannen som har hedrats med detta vin. En ungrare som via fångläger i forna Sovjetunionen i tolv år. Kom till Sydafrika och fortsatte att utveckla vinodling och vintillverkning i sitt nya hemland på ett föredömligt sätt. Han dog på sjukhus efter en tragisk olycka, då han körde Chardonnaydruvor till en vingård, endast 61 åt gammal.

Så fira nu in försommaren/studenten/dopet/bröllopet med detta generösa och eleganta bubbel. Du finner gröna äpplen och nybakat bröd i doften. I smaken följs de härligt brödiga tonerna upp, följt av solmogen citrus, äpplen och björnbär. Moussen fyller både glaset och munnen på ett härligt vis.

Arkiv