Som sommelier ska jag behärska alla drycker, vilket ibland kan vara en utmaning. Men vissa maträtter, inte minst stora delar av vår husmanskost trivs bra med en god öl. Jag gillar mellanölstyrkan, vilket vi har i denna lager där Sydafrika möter Sverige genom samarbete med Åbro bryggeri i Vimmerby.
Här får du en ljus lager med en snygg skumkrona och balanserade smaker av malt där knäckebröd och en härlig fruktighet balanseras upp av humlen som ger en klädsam beska. En god törstsläckare till mat med sälta och även mat med hetta i, går bra.
Vill du även ha ett rött vin i burk, lämpligt då det t ex ska drickas utomhus rekommenderar jag:
2022 In the Mood for Cinsault, nr 2520,14%, (25 cl),39 kr, Sydafrika. Här får du ett lätt bärigt vin där hallon och körsbär dominerar i smaken med ett uns av rökighet i bakgrunden med ett fräscht och trevligt avslut.
I och med dessa burkar, följer vi Systembolagets uppmaning till att dricka från klimatsmarta behållare -aluminiumburken.