Dryckestips 177, 3 mars 2023
2014 Blandy´s Madeira, Colheita Malmsey, Portugal, nr 7833, 19%,  (50 cl) 179 kr

Vilket vin är det som du kan spara bäst av alla i öppnad flaska? Svaret är enkelt med ledtråden i rubriken: -madeiravin. Hur kommer det sig kanske du undrar? Med början på 1500-talet skedde detta naturligt då skeppen med varor korsade ekvatorn, då blev vinerna i tunnorna väldigt varma. Idag sker samma princip med namnet estufagem, vilket betyder att vinkärlen värms upp.

 Det finaste och mest arbetskrävande är när de naturligt får ligga i magasinsbyggnader där sol och vindar ger vinet en långsam mognad. Enklaste och snabbaste metoden är att värma vinet är i rostfria kärl med varmvatten. Då får madeiran en mer bränd karaktär med bitterhet i. All dessa hårdhänta metoder klarar vinerna tack vare att de är förstärkta med 95% druvsprit. Där har ni förklaringen till den höga alkoholhalten på 19%.

Familjen Blandy är den enda familjen av de ursprungliga vinproducenterna som fortfarande drivs av samma familj, sedan 1811. Idag är man inne på den sjunde generationen. Deras mål är att återupprätta madeira som ett av världens bästa viner.

Detta vin är sött, friskt, knäckigt med smak av torkade frukter så som aprikos, fikon och sultanrussin, lite apelsin och nötighet kommer på slutet. Drick det till desserter och bakverk med apelsin, torkade frukter, mörk choklad och kaffe, listan kan göras lång, samt blåmögelost. Äntligen finns det tillfälle att ta fram de pyttesmå ärvda dessertvinglasen eller fynda dessa på loppis. Till att servera den svala (10-15 grader) madeiran i.

Arkiv