Blossa 21 Valencia, nr 53200, 15%, 125 kr

Vad är glögg för dig? Hur och när vill du dricka den? Hela november och december eller bara runt Lucia och julhelgen?

Vi är alla olika och har olika traditioner. Jag själv dricker gärna glögg under hela adventstiden, framför allt varm med russin, mandel, goda pepparkakor och en krämig blåmögelost. Då föredrar jag oftast en röd glögg.

Men nyheter av bra slag är roligt, som denna vitvinsglögg med inslag av lätt bittra apelsiner från Valencia i Spanien. Som alltid är själva flaskan vackert utformad. I år ska vi drömma oss bort till Valencia där kakelplattorna i gamla stan pryds på liknande vis som glöggflaskan. Nejlika dominerar i årets upplaga, som följs upp av kanel och ingefära med bittra apelsiner som en extra touch. Denna glögg kan drickas varm på klassiskt vis eller kall med en apelsinskiva och is som aperitif eller till dessert. En crema catalana vore väl inte dumt till? Dvs en crème brûlée med smak av kanelstång och citron/apelsinskal. Sätt i gång att botanisera, vad gillar du och de du delar din glögg med bäst?