Det är svårt att bortse från Rieslingdruvan då det kommer till mina favoriter bland de gröna druvorna. En annan favorit är familjeägda vingårdar, generationer tillbaka, där vindruvsrankorna, sedan vinkällararbetet ses som en återspegling av hur de vill göra sina viner. Weingut Jurtschitsch har odlat sina viner ekologiskt sedan 1970-talet. Det här Rieslingvinet har fått ligga på sin jästfällning på stora ektunnor om 1500-3000 liter i ett halvår. Då får vinerna en sprittande friskhet. Lägg därtill doft och smak av solmogna frukter där ananas, citron, persikor och gröna äpplen framträder. Det hela backas upp av mineralitet och örter. Vilket ger ett djup och längd i eftersmaken till vinet.
Att Rieslingviner kan ha så olika skepnader är detta vin ytterligare ett exempel på. Här är det lämpligt att frossa i färska skaldjur, gärna med goda kalla såser till. Friskheten i vinet backar upp krämiga såser med bravur.