I min mammas kök, vilket här innebär i Chinon i Loiredalen i Frankrike, dricks detta vin. Jag vill mer än gärna dricka detta lätta men smakrika vin fullt med blåbär, svarta vinbär och massa örter i. Det smakar sensommar helt enkelt. I min mammas kök i Småland skulle vi koka, så att de fortfarande är krispiga, alla grönsaker som finns att tillgå just nu. Göra en örtagårdssås, glöm inte den kokta potatisen, gärna med en smörklick till och hemgjorda köttbullar. Har vi inte tid till att göra köttbullar får det bli något gott kallskuret i stället.
Här är jag lite noga med temperaturen, in i kylen med vinet, helt ok om det är lite för svalt i början, 16-18 grader är perfekt serveringstemperatur. Druvan Cabernet Franc visar upp en helt annan sida här mot om den odlas i Bordeaux, båda har sin charm.
Familjen Grobois har odlat vin här sedan franska revolutionen. Vissa av deras vinrankor som fortfarande används, planterades efter första världskriget. Erfarenhet ger kunskap, eller hur?