Primator Antonin Lager, nr 152401, 50 cl, 4,2%, 15.90 kr

Som ni säkert har märkt är öl inte ofta ett förstahandsval för mig till mat. Men det finns många undantag, till exempel till alla sillrätter, smörrebröd, Janssons frestelse, ja ni hör, allt som är salt, gravat, fiskigt och gärna majonnäs eller grädde till. Då är det oslagbart med en kall god öl som smakkompis. Att få en god lager, min morfar skulle ha sagt en pilsner, som håller mellanölsstyrka. Det passar mig som hand i handske.

 Bryggeriet Primator ligger i nordöstra Tjeckien, inte så långt från Polen. De kallar sig själva för ett modernt hantverksbryggeri som värnar om de traditionella tillvägagångssätten att göra öl. Fortfarande jäser de i öppna jäskar.

Är ni som jag. Nyfikna på vad ord betyder egentligen. Då kan jag berätta att primator betyder borgmästare.

Hur smakar då ölen? För att börja med färgen är den mörk gyllengul och får en härlig skumkrona då den hälls upp i glaset. Både doft och smak är balanserad, den positiva beskan från humlen lyser igenom, väl avvägd av fruktigheten från malten. En användbar lager att tycka om. Vi provade den till kallskuret -så gott!

Arkiv