2020 Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt, Kamptal, Österrike, nr 5600, 12,5%, 119 kr

När jag skriver detta öser regnet ner utanför mitt fönster och jag är inte alls sugen på rosévin men så fort som solen och värmen kryper fram blir det helt annorlunda.

Zweigelt är en korsning av Blaufränkisch och St Laurent som togs fram av Dr Zweigelt, han var rektor vid vinhögsskolan i Klosterneuburg år 1922. Idag är det Österrikes största rödvinsdruva i hektoliter (hl) räknat. Denna druva är cool, i färgen kan du hitta en hint av lila, i smaken finns det lila och rödfärgade bär som dominerar. En rosé med karaktär, torr förstås, fullspäckad med friskhet från bären, citrus, tänk solmogna citroner och grapefrukt. Ja, ni hör att jag gillar detta rosévin.

Servera alltid roséer väl kylda i lite smalare vinglas. Värmen från solen, gör att temperaturen i glaset stiger snabbt. Visst kan vi dricka rosévin till det mesta, utom till de fylligaste kötträtterna.

På en flera hundra år gammal vingård som har samma namn som paret som driver den Jurtschitsch. Förvaltar och driver nu Alwin och Stephanie gården enligt ekologiska principer. 

Arkiv