2018 Q Malbec, South Eastern Australia, Australien (nr 2664), 14%, 89 kr

Hösten kryper in på oss och även om Brittsommaren kan komma tillbaka, börjar längtan efter mustiga och generösa rödviner att tränga sig på. Detta vin är perfekt om du vill ha gäster och bjuda ihop ett gäng. Ett vin som är mångsidigt, generöst utan att vara insmickrande och samtidigt inte dyrt. Det är inte många som lever upp till den beskrivningen, eller hur?

Vinets huvuddruva är Malbec som har sina rötter i Bordeaux men är idag störst i Argentina. Paret John och Josephine Quarsia som äger vingården, är måna om att få fram det bästa av druvan Malbec. Därför har de blandad vin från olika vingårdslägen med olika åldrar på vinrankorna och olika lagringssätt. En del har legat på amerikanska ekfat, en annan del i ståltank med franskekstavar (ett billigare sätt att få eksmakskaraktär). Att vinmakaren John öppet berättar om det hedrar honom, då det ofta hyssjas om användandet av ekfatsstavar eller ekspån.

Hur smakar då vinet? Generöst, mustigt, mörka bär där blåbär dominerar, lite sötlakrits och ett balanserat avslut där ingen av smakarna tar överhand.

Vinet är utmärkt till en skål med körsbär, hälsar vinmakaren. Själv tänker jag på mustiga, kryddiga kötträtter, grillat kött, fet fisk eller rostade grönsaker. Eller varför inte till en god paj efter kräftor?

Arkiv