2019 Wiener Gemischter Satz Mauer, weingut Zahel, Wien; Österrike, (nr 2515), 12%, 119 kr, biodynamiskt odlad

Det här vinet har ett tungvrickande namn, åtminstone för mig som inte kan tyska. Men Zahel och den lilla fjärilen är lätt att känna igen. Vinet är en ”field blend” dvs där tre eller flera druvsorter växer tillsammans, de skördas tillsammans och vinifieras tillsammans. Druvorna här är: Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Pinot Blanc och Traminer.

Hur smakar då denna blandning? Frågar du mig, så är svaret alldeles underbart! Doften är lätt blommig, aromatisk och fräscht fruktig i samma sniff. När du sedan smakar på det, harmonierar doft och smak med varandra.

Tilläggas ska att vinet är torrt och lite svala gröna toner kommer med som extra bonus i smaken. Ett vin som passar som aperitif, en vårbuffé med blandade rätter kort sagt till det mesta som inte är tungt och innehåller kött. Servera vinet kallt, så här års blir det snabbt varmt i glaset. Vinet skulle kunna symboliseras av fjärilen, som ivrigt flyger runt på himmelen.

Arkiv