2017 Escada Touriga Nacional, DFJ Vinhos, Lisboa, Portugal, nr 72492, 13%, 89 kr

Här kommer ett vintips som inte är typiskt mig, det gäller att tänka i nya banor, så här på nya året.

Detta fruktiga vin som ger en smak av solmogna björnbär och hallon där örtkryddorna förnimms i bakgrunden och en dusch av sötlakrits på det. Det är inte svårt att gilla Escada, (som betyder trappa på portugisiska och syftar på de terassliknande vinodlingarna, likt en trappa). När vinmakaren José Nelva Correla bjöd sina vinvänner på detta purpurfärgade vin, var de tveksamma, men de älskade det.

Ett fruktigt skruvkorksvin som gärna får serveras vid 16 grader och passar som aperitif, då du vill börja kvällen med ett glas rött. Fortsätt sedan med kallskuret och plock, hetare rätter går också bra, föredrar du stekt fisk eller fågel blir det inte heller några problem med kombinationen.

Druvan Touriga Nacional är en Portugals förnämsta, ett av ankaret i portvin. Men i denna fruktigare stil, visar druvan upp en nydanad variant, som inte är svår att ta till sig. Växtplatsen är 40 km norr om Lissabon i regionen Lisboa.

Arkiv