2007 Duménil Brut Millésimé Premier Cru, Champagne Frankrike (nr 7522), 12%, 359 kr

Här om sistens då vi provade mousserande vin enligt champagnemetoden, mitt vinintresserade damgäng och jag. Suckades det av välbehag och ett snustorrt mumlande hördes: -”Varför är alltid det dyrasre vinet det godaste?” Ja, säg det.

Denna 2007:a känns redan komplex och utvecklad i smaken där gulröda äpplen, solmogna citroner, nötter och rostat bröd samsas härligt i munnen. Syran i vinet gör att du även kan lagra vinet, om du känner för det. Makarna Huges och Fredrique Poret, förvaltar familjeföretaget sedan 1874 väl. Mannen basar över vingården och hustrun för vintillverkningen. Detta vin har legat sex år på sin jästfällning innan degorgering (=då jästfällningen avlägsnas från flaskorna). Minimum för årgångschampagne är annars tre år före degorgering.

Till skaldjur av alla de slag, inte minst de tillagade, goda oststänger, läcker sallad med mandeldressing gick utmärkt till. Att dricka champagnen i ensam majestät går perfekt!

Med önskan om en fröjdefull jul och allt gott inför 2019 till er alla!

Arkiv