2015 Château de Seguin Bordeaux Supérieur, Frankrike (nr 3958), 12,5%, 99 kr, 2010 Château Tour Seran, Domaine Rollan de By, Medoc, Bordeaux, Frankrke (nr 99163), 14%, 249 kr

Nu prunkar hösten för fullt utanför mitt fönster då jag skriver detta. Då kommer längtan efter goda, lite stramare rödviner som vill ha sällskap av mer klassiska smaker och tillbehör. Nu är det tid för röda bordeauxviner.

Här blandas druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot. De druvor som kallas för bordeaux blend, inte minst i nya vinvärlden. Vädrets makter har stor påverkan på hur druvorna mådde vid skördetillfället, vilket ger vinmakaren urvalet till att skapa sin bordeaux, just denna årgång. Sedan tillkommer förstås tidsaspekten på alla moment, naturlig jäst eller tillsatt, lagring på ståltank, ekfat eller något annat material. Det är många beslut som ska fattas i produktionslokalen och i vinkällaren.

Här har vi nu två bra exempel på detta. En budgetvariant som ändå har de klassiska dragen av svartvinbär, mörka plommon, ekfat, blyertspenna och en släng av ladugård i doften. All detta är positivt, sniffa, smaka och njut. I chateau Tour Seran har vår förra världsmästare Andreas Larsson varit med och skapat vinet, som erbjuder på mer av allt.

Till dessa äter jag gärna en biff med rödvinssås, haricot verts och pommes frites eller en älgstek med alla dess goda tillbehör. En mogen vitmögelost och en bit bröd till, sedan är vi redo att möta höstmörkret tillsammans.

 

Arkiv