2015 Roodeberg, KWV, Western Cape, Sydafrika (nr 7451)1, 14%, 89 kr

Vissa klassiker håller, här är en sådan, årgång 2015 räknas som en av de bästa någonsin. Här kommer ett bevis på att en stor producent kan leverera ett gott vin med karaktär. Druvblandningen är typisk Sydafrikansk med Cabernet Sauvignon, Merlot och Shiraz. Druvorna tas från de egna vingårdarna och nästan alla är handplockade vilket ger bättre kvalité på råmaterialet det vill säga vindruvorna. Druvorna vinifieras separat för att behålla sin egen karaktär. Sedan får de mogna på 300 liters franska ekfat, 90% på 2-3 år gamla och resterande 10% på nya ekfat i 16-18 månader.

Resultatet blir ett mustigt, fruktigt vin där mörka bär som björnbär och svartvinbär känns i smaken tillsammans med en touch av hallonlakrits. Allt i en bra balans och med en generös eftersmak.

Ett klassiskt grillvin till kött och smakrika grönsaker. Prova gärna det som min franska väninna lärde mig för länge sedan, att doppa mogna jordgubbar i det sista av rödvinet -mums.

 

Arkiv