2010 Allesverloren Fine Old Vintage, Coastal Region, Sydafrika (nr 12109), 20,5%, 149 kr

Att avsluta en bättre middag med något sött, är något som jag gillar. Dock behöver det inte alltid vara en dessert. Ibland kan ett sött vin, vara alldeles underbart i sig självt. Tillsammans med blåmögelostar eller andra starka ostar till mörk choklad, choklad- och nötdesserter passar det här vinet som hand i handske.

Gjort som ett portvin, på de klassiska portvinsdruvorna Tinta Barocca, Souzao, Pontac, Malvasia Rey, Tinta Roriz och Touriga Nacional. Portvinsmetoden innebär att jäsningen avstannar med hjälp av druvsprit, så den naturliga sötman från druvmusten finns kvar i smaken. Vinet får sedan lagra på två till tre år gamla ekfat i 20 månader, innan det buteljeras. Nu är det färdigt att drickas men du kan lagra det i många år till, så länge det förvaras svalt, mörkt och bullerfritt.

Skiljer detta vin av portvinstyp sig åt från originalet? Smaka och prova. Flaskan håller sig länge i kylen, bara du är noga med att ha korken på. Här passar små sirliga, gamla starkvinsglas till serveringen, som gärna får vara lätt kyld.

Arkiv