2015 Château de Pierreux Brouilly, Beaujolais, Frankrike (nr 2293), 13%, 109 kr, alternativt 2014 Juliénas Domaine de la Conseillière, Cru Juliénas, Beaujolais, Frankrike (nr 74974 BS), 13%, 219 kr

Gammal kärlek rostar aldrig, det stämmer när det gäller min kärlek till druvan Gamay. Jag fascineras av den blålila färgen i dess ungdom, av alla fräscha blåa bärs aromer som finns i doft och gom. Med tid och ålder djupnar allting och blir dovare mer nyanserat och mångfacetterat. Det kan kännas som en Pinot Noir från Bourgogne, vilket inte är så konstigt eftersom de är grannar. Jag tilltalas av, att de ger ett lättare intryck både i smak och i alkoholhalt. Att kunna äta en stekt fisk till eller goda grönsaksdominerade rätter.

Här ges du tillfälle till att prova två olika Beaujolais Cru: den ena är ung och från Brouilly den andra har ett år till på nacken och kommer från Juliénas. Vill du lagra dem i 2-5 år för att se vad som händer, är det ett tips. Vad föredrar du? –”Unga friska fräscha viner” eller –”Viner med flera nyanser och mjukhet”? Valet är bara ditt.

Lycka till!

Arkiv