Blossa 16 Kråkbär, Altia PLC, Sverige (80000), 15%, 109 kr

Årets upplaga av Blossa är baserad på rödvin, vilket passar mig som tycker att goda rödvinsglöggar har en extra dimension, där det värmande rödvinet, alla aromatiska kryddor och det smälta sockret blir en alldeles speciell vinterdryck. I år är den smaksatt med kråkbär, som precis som rönnbär, blir mer generös i sin smak av en frostknäpp.

Vissa likheter med rönnbär och lingon hittar jag i smaken; syrlig, en liten angenäm strävhet som tonar ner det söta i glöggen och ger en fin bärighet som lyser igenom i glöggen både i, färg (så vacker, lätt rubinröd med en lägre densitet), doft och smak. Det fina i kråksången är att kråkbärens inslag inte tar över. Eftersmaken i glöggen är mjuk och balanserad meden liten eldig twist på slutet, som kommer från alkoholen.

Kråkbär sägs vara urindrivande, vilket ger dig ännu en anledning till att dricka den om du blivit alltför kall utomhus. Värm den försiktigt, när glöggen börjar dofta och ryka, DÅ är det dags att dricka den, tillsammans med de tillbehör som du gillar.

 

Arkiv