2015 Mulderbosch Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika (nr 6077), 12,5%, 82 kr, 165 kr för magnum Alternativ 2015 Txomin Etzaniz, Getariko, Txakolina, Spanien (nr 90662), 10,5%, 119 kr

Nu är vi mitt i rosésäsongen, så fort som solen värmer våra nackar är det många med mig, som börjar längta efter bra rosévin. Jag skriver bra, för tyvärr är det mycket som är mindre gott, som florerar på systembolagets hyllor just nu.

Vinerna ovan är två bra roséer, i helt olika stil. Mulderbosch är en klassiker här i Sverige, trots att vingården etablerades först 1989. Här får du ett torrt vin som är späckat med smak av vattenmelon, granatäpple, rosa grapefrukt och en trivsam örtig strävhet i eftersmaken. Ett tydligt exempel från en välgjord, miljövänlig och generös sydafrikansk producent.

I Baskien hittar vi Txomin Etzaniz på huvuddruvan Hondarabi Beltza (be mig inte uttala dessa). Havsnära vingård med rosévin som är lätt, krispig, mineralkaraktär och en förnimmelse av rök. Vilket följs upp av hallon, röda äpplen, coolt och elegant på samma gång.

Vilken stil gillar du? Prova dig fram, här är två bra exempel på relativt lätta roséviner. Det ultimata aperitifvinet som fullkomligt älskar picknickmat och smakspretiga bufféer.

Arkiv