2014 Tahbilk Roussanne-Marsanne-Viognier, Nagambie Lake, Central Victoria, Australien, (6814), 12.8%, 99 kr.

Olika saker är viktiga i olika vinländer. Här berättar vinmakaren stolt att han lyckats med att hålla vinet nere på trevliga tolv någonting procent i alkoholhalt. Nu börjar trenden att vända mer och mer, fler och fler gör sig vinn om att försöka göra mindre alkoholstarka viner. Vilket inte alltid är så lätt med en gassande sol och varmare klimat.

Detta vin gillar jag för att det är så generöst utan att vara flabbigt eller konturlöst. Vinet är torrt men fullt av solmogna frukter där citrus, persika och melon dominerar. Allt är överskylt av en fin blommighet där mimosa förnimms. Sedan får vi en tilltalande kryddighet på köpet. Helt enkelt ett vin som är lätt att tycka om, passar de flesta och gillar varierande mat. Utmärkt buffévin och är det så att du gillar asiatiska smaker så matchar detta vinet långt. Att dricka det medans du tillreder din måltid går utmärkt, vi har provat.

I Australien utses alltid ”årets vingård”, tro det eller ej, men i år 2016, är det Tahlbilk som är detta.

Arkiv