2013 Chinon Rouge Le Puy Blanc, Domaine des Géleries, Chinon, Frankrike (nr2916), 12,5%, 99 kr

Här kommer ett perfekt rödvin att dricka till det grillade, eller alla primörer och örter, rätter som inte är för kraftiga, rökiga och tunga, helt enkelt. För mig ett perfekt sommarvin, då du är sugen på ett glas rött, till din mat.

Vinerna på druvan Cabernet Franc kännetecknas av en örtighet, gröna toner, ibland paprika och en stjälkighet. Dessa smaker strösslas sedan med lingon, svartvinbär och nypon. Som du märker är det syrliga bär som jag nämner. Alla dessa smaker gör att detta vin älskar krämiga såser, gärna kalla nu på sommaren. Vinet är så långt ifrån alla sötfruktiga, alkoholstinna rödvinsboxar som finns i mängd, här och nu i Sverige, MEN ett vin som ackompanjerar din sommarmiddag med finess.

Från mellersta Loiredalen, närmare sagt i Tourraine, ligger denna egendom. Vinstockarna som bidragit till detta vin har en snittålder på 40 år. Vilket ger vinets smak ett djup. Precis som ett Åkeröäpple från ett gammalt äppelträd med få äpplen på.

P.S Prova detta rödvin till färska jordgubbar, bara så, mmm…

Arkiv