2014 Soleado, Verdejo, Organic, Bodegas Menade, Rueda, Spanien (6043), 13%, 69 kr

Nu stundar flera tillfällen då vi har anledning att samla många och fira. Oavsett om det är dop, studentexamen, bröllop eller fest på jobbet. Då behövs det ett bra, billigt, skruvkorksvin som smakar gott. Varsågod, här är rekommendationen.

På druvan Verdejo som räknas som Spaniens äldsta gröna druva. Den kommer från Rueda som ligger nordväst om Madrid vid floden Duero. Där är familjen Sanz pionjärer inom ekologisk vinodling och vintillverkning. En intressant detalj är att de använder kolsyresnö i stället för svavel före de pressar druvorna, för att förhindra oxidering. Naturlig jäst är för dem en självklarhet.

Hur smakar vinet då? Torrt, friskt och fruktigt där fläder och krusbär dominerar i gott samförstånd med solmogna citrusfrukter. Det hela backas upp av gröna örtiga toner där lagerblad är en av dem. Vinet passar utmärkt som inledning, har du sedan en buffé eller maträtter där örter, tomat, oliver eller vitlök finns med, då blir det en perfekt kombo.

Glöm inte att servera vinet kallt, så här års stiger det snabbt i temperatur i glaset.

Arkiv