2014 Valle Reale Rosé, Montepulciano d’Abruzzo, Italien (nr 2242), 12,5%, 85 kr EKO Alternativt 2013/2014 Musella Rosé del Drago, Veronese, Venetien, Italien (nr 70537 ), 12% , 99 kr EKO

Maj månad känns som den officiella rosévinpremiär-månaden. Jag vet att de som saluför dessa rosa viner vill att vi ska dricka dem året runt, men för mig som gillar att anpassa mig till säsong oavsett om det gäller mat, dryck, natur eller sport (vem gillar egentligen att stå och frysa på en fotbollsmatch i april?) hör rosé de ljumma månaderna till. Att sitta utomhus och smutta på ett svalt glas rosé en vår- eller sommarkväll, det är inte fel.

I länderna runt Medelhavet har de länge druckit roséviner. Denna italienare som kommer från ”skaftet på Italien” –Abruzzerna. Har det som en italiensk rosé ska ha: torr med en härlig bärighet, där röda bär dominerar med körsbär och lite grapefrukt i eftersmaken. Vilket gör den så bra som måltidsdryck. Varför inte till en matig sallad med italienska charkuterier? Som kuriosa kan jag berätta att denna vingård ligger i en nationalpark där det fortfarande finns vilda vargar.

Vill du ha ett mycket trevligt alternativ som dessutom är biodynamiskt odlat då föreslår jag Musella del Drago i beställningssortimentet. Samma grunditalienska stuk, lite mjukare och något elegantare i stilen men med den typiska härliga blodgrapesmaken i samförstånd med alla röda bär. Självklart passar dessa viner till plockmat och fläskkött från din grill.

Arkiv