Vem kan tacka nej till att få vara delaktig i 47 miljoner bubblor i en flaska? inte jag i alla fall. Ni som känner mig vet, att för mig är champagne helt oslagbart i vissa (många) lägen. Inget annat sprider en sådan förväntan och pirrighet i dryckesväg, som champagnebubblor. Den rena och distinkta syran som ger vinet dess fräschör, är för mig ett självklart val när det ska firas. Oavsett om det är det nya året, födelsedag eller bara att vi har det så bra, här och nu.
Många säger till mig; hur kan du tycka att det är värt sitt pris, drick ett annat bubbel i stället. Ett vin som har fått ligga på sin jästfällning, då bubblorna skapas i mellan 15 månader upp till flera år och sedan kanske lagras i butelj, innan det når kund dvs du. Det är för mig inte dyrt, flera år har gått innan champagnetillverkaren får betalt. Jämför då med ett tankjäst vin som når kunden på ett par månader. Där har du förklaringen till att ett enkelt bubbel kan kosta 50 kronor och den enklaste champagnen 200 kronor. Jämför sedan storleken och intensiteten på bubblorna, så förstår du vad jag menar.
Denna champagne är en årgångschampagne från det varma året 2003. Vinets fräschör och eleganta mousse är där, uppbackad av en härlig doft och smak av vinteräpple.
Ett fynd från kooperativet Beaumont des Crayères som har 250 medlemmar och förfogar över 90 ha (hektar) tillsammans. Källarmästaren J-P Bertus är mannen som ansvarar för detta.
Med önskan om ett gott nytt vin- och dryckesår till Er alla!