Blossa 2014 Lavande, Altia Sweden AB, Sverige, (nr 76600), 15%, 97 kr

Vissa vackra vyer fastnar på näthinnan och vi drömmer om att få uppleva det igen. För mig är de böljande lavendelfälten i Provence ett sådant minne. Det är därför med glädje och viss förvåning som jag provar 2014 årgångsglögg från Blossa.

Här kombineras ett torrt syrligt franskt vitt vin med ett lite mer aromatiskt muscatvin ifrån Spanien. Dessa har fått lagra tillsammans i en månad sedan tillsattes glöggsprit, lavendelsprit, akaciahonung och socker. Resultatet är en angenämt söt glögg där de klassiska glöggkryddorna framhävs ordentligt, men de backas upp av en aromatisk blommighet (lavendel), sötma och eldighet. Allt detta i en skön kombo.

Att dricka glöggen kall, gärna med en isbit som aperitif, går utmärkt. Servera den varm på klassiskt vis med russin (gärna ljusa sultan), mandel och pepparkakor med blåmögelost, är väl det första som vi tänker på. Vill du vara lite vågad passar den även kall, som dessertvin, då gärna till en gräddbaserad efterrätt med fruktiga och blommiga (kanske vanilj) smaker.

Arkiv