Blue Ganjal, Västerbotten, Sverige (nr 1975) alkoholfri must, 37,5 cl, 0%, 79 kr Alkoholhaltigt alternativ: 2011 Vieux Chateau des Jouans, Calvet, St-Emilion, Bordeaux, Frankrike (nr 3128), 13%, 119 kr

I våras när jag var på Vinordic mässan i Stockholm provade jag förstås mycket roligt. En av de största överraskningarna stod de alkoholfria musterna för ifrån Västerbotten. Ganjal är samiska och betyder tårar. Drycken är i princip tillverkad som ett vin, kallpressad för att behålla alla blåbärets naturliga smakrikedomar och nyttigheter. Den 1 september släpptes den på systembolaget.

Det första för mig ur sommeliersynpunkt är att drycken smakar gott i samband med mat och sedan på egen hand. Denna must är fylld av bärighet i doft och smak där blåbär dominerar –konstigt vore det väl annars. Sedan följs det upp av en angenäm strävhet och lättsam örtighet. Kort sagt ett helt perfekt alternativ till ett lite stramt och matvänligt rödvin. Två rejäla glas får du ut på denna halvflaska. Här är ett riktigt bra alkoholfritt alternativ, till ett smakrikt rödvin –ÄNTLIGEN. 

Är det så att du vill kunna erbjuda ett gott rödvin till din middag med klassiska smaker föreslår jag denna lite elegantare, medelfyllig med mörka bär: plommon och svartvinbär, fat i massor men med en lättare och sirligare framtoning. Kort sagt ett bordeauxvin från det mjukare St –Emilion distriktet. Ett vin som lämpar sig bäst till mat tack vare sin friskhet och mustiga fattoner i cigarrlåde inspirerad stil. Till en klassisk biffstek med rödvinssås, haricot verts och nyfriterad pommes frites, voilà. 

Arkiv