2012 La Mascota Cabernet Franc, Mendoza, Cuyo, Argentina (nr 6785), 14%, 89 kr

Ni som följer mina vintips vet att jag är svag för europeiska viner. På senare tid har det dock influerats av Nya Världens viner. Åter igen vill jag skriva om ett vin från Argentina, Mascota Vineyards är platsen för Chefvinmakarens Rudolf ”Opi” Sadlers signaturvin, deras bästa vingårdslägen ligger just här. Detta vin och precis den här årgången 2012 har fått guldmedalj i den brittiska vintidsskriften Decanter.

Vinet är trots sin höga alkoholhalt balanserat i smak, doft och textur. Alla bitarna är på plats väl integrerade i varandra. Vinet har kraft, en bärig fruktighet omlindat av rostade ekfat och en stadig och samtidigt mjuk eftersmak. Ett solgeneröst vin med en snygg elegans; Cabernet Franc-druvan i all sin glans, då den är som bäst.

Vi åt den till hickoryhamburgare med lingon och ingefärs- coleslaw, så gott. Grillar du fortfarande har du ett vin som passar fin fint. Annars är det inte fel med en generös köttbit med smakrika grönsakstillbehör.

Arkiv