2011 Selverello Cortona Syrah, Tenuta Montecchiesi, Toscana, Italien (nr 95241), 13,5%, 99 kr

I södra delen av mellersta Toscana ligger en urgammal vinodlingsregion som kallas Cortona. Där har familjen Dal Cero en vingård på 42 ha -Tenuta Montecchiesi. De har bestämt sig för att få ut det bästa möjliga av den franska druvan Syrah. Här på böljande kullar, 280 meter över havet på en jordmån av sandblandad lera växer vinrankorna. 

Vinet är en häftig upplevelse med en smakrikedom där björnbär, lakrits, örter och en touch av vanilj dominerar. Detta vin kan vi kalla maskulint: med sin fyllighet, muskulös och generöst samtidigt med en viss välgörande stramhet, som följs av en härlig lite mjukare eftersmak. I vinvärlden gäller inte genusperspektivet ännu, här talar vi om feminina, eleganta viner och de maskulina som ovan. Ett målande sätt att beskriva en vintyp, inte alls negativt, om ni frågar mig. Detta generösa vin går inte att klunka fort, du dricker det med alla sinnena närvarande. I matväg kan du välja rätter med motstånd på t ex nötkött, lamm eller vilt. Gillar du ost så passar de smakrika, undvik de blåaste sorterna så får du en så angenäm upplevelse som vinet är värt! 

Arkiv