Krohn Heritage Fine Tawny Port, Wiese & Krohn, Porto, Portugal (nr 8026), 20%, 99 kr för 37,5 cl

När jag skriver detta så snöar det ute, undrar om det var snöyra som fick norrmännen Theodor Weise och Dankert Krohn att starta vingård i Portugal 1865? Idag drivs den av familjen Falcão Carnero där andra och tredje generationen sammarbetar . I de sju källarna lagrar de 5,5 miljoner liter vin, en tredjedel av detta säljes per år.

Vinet som jag vill kittla er med idag är en tawny port, vilket innebär att den har lagrats på fat minst i sju år ibland ända upp till 40 år. Hitta du en flaska som det står 10, 20 eller 30 år på, betyder det att snittåldern i vinet är så gammalt.

Fördelen med en tawny är att du kan dricka den på en gång, utan att dekantera den, dessutom klarar den att sparas svalt i en eller ett par månader, så länge du är noga med att ha korken på, vill säga.

Denna lite ljusare, tegelfärgade ädla dryck passar utmärkt att smutta på så här års, i små vackra glas. Måhända har du något ärvt sådant, annars finns det mängder på loppis att få tag på.

Servera vinet lätt svalt vid ca 14-16 grader. Smaken är elegant utan att vara tung, fylld av torkade frukter mer åt katrinplommon och fikon hållet, nötter och lite mörk choklad. Ostar av alla de slag passar utmärkt till, är du mannen eller kvinnan som gillar ostbricka, här är då vinet för dig. Knäckig äppelkaka och andra lite sockergratinerade desserter passar utmärkt till, gärna med nötter som ingrediens eller vid sidan om. Så säger jag bara god choklad… Som ni förstår är det inte svårt att tycka om det här portvinet!

Arkiv