2011 Domaine Boyar Pinot Noir, Trakien, Bulgarien (2621), 13%, 59 kr

Som sommelier är det ofta min nyfikenhet som driver mig mot nya viner och smakerfarenheter. Pinot Noir från Bourgogne av en duktig producent har allt man kan önska sig som vindrickare: elegans, balans, ja för mig blir det som att förnimma sammet. Det finns bara ett krux – priset. Därför letar jag ständigt efter nya kopior, oftast förgäves. Då marsvinerna släpptes på systembolaget kom det en bulgarisk Pinot Noir, för 59 kronor. Skam den som ger sig, tänkte jag och provade den.

Du kan aldrig kräva mycket av ett vin i den här prisklassen, därför blev jag positivt överraskad av detta vin. Grundsmakerna som ska finnas hos Pinot Noir finns: köttighet på väg mot rått kött (tänk att det kan vara så positivt!), mullig och trivsam attack som följs upp av röda bär, där hallon dominerar och avslutningen är lagom sträv dvs. matvänlig. Som en liten knorr har vinet också en förnimmelse av lakrits. Vilket jag tror kan komma från de 15% Syrah som vinet är uppblandat med.

När du är i behov av ett vin för många eller ett vin till vardagsmiddagen då du bara vill ha ett glas. Lämpligt nog är det skruvkork på flaskan, då har du ditt vin här!

Arkiv