2011 Cave de Turkheim Pinot Gris , Alsace, Frankrike, (75606 B),13%, 99 kr

Doften är trolsk och leder tankarna till en regnvåt mossig skogsmark med fruktiga höstlöv men rymmer också somrigare och fruktigare aromer. Smaken är en hel fruktskål med plommon, persikor, pomerans och päron. Så beskriver vinagenten Nigab det här vinet på sin hemsida. Det är en jättefin beskrivning av druvan Pinot Gris doft och smak. Jag vill tillägga en dimension av rondör, positiv fetma. Svårt att beskriva i ord men så solklart när man smakar det i munnen.

Detta är en av de matvänligaste druvorna som jag kan tänka mig. De fylligare exemplaren passar även till lättare kötträtter. För att inte tala om bufféer eller vad sägs om varmrökta fiskar med en mufsig sås till, varm eller kall, du bestämmer. Som du hör är jag väldigt förtjust i det här vinet med dess många möjligheter. Då nämnde jag inte som apéritif eller till ostbricka. Alsace med sina, oftast torra endruvsviner har så mycket att ge.

Detta vinet kommer från ett kooperativ med 220 medlemmar. De äger tillsammans en modern vinanläggning. Flera av deras viner är även ekologiska. Åker du till Italien heter samma druvan Pinot Grigio. Stannar du i Tyskland kallas den för Grauer Burgunder eller Ruländer. I beställningssortimentet finns detta vin. Sålunda kan du beställa det hemma på nätet. Men tänk på att leverantörena+systembolaget behöver en dryg vecka på sig innan det når din närmsta systembolagsbutik.

Vill du ha ett gott alternativ på momangen, kan du prova 2012 Pear Tree White, Chardonnay Viognier Chenin Blanc, Douglas Green Bellingham,Sydafrika, (6281) 14%, 79 kr. Den ingår just nu i systembolagets tilllfälliga sortiment.

Arkiv