2010 QFM Red; Quinta da mata Fidalga, Bairrada, Portugal (nr 90047), 13%, 69 kr

Snygg etikett men varför dessa bokstäver? Jo, portugisiska är inte lätt för oss ej infödda, men förkortningen av vingårdens namn kan vi lätt ta till oss, eller hur? Mitt i Portugal ligger detta distrikt Bairrada. En av huvuddruvorna här är Baga, vilket finns 50% i detta vin. Resterande 50 står Touriga Nacional för, som är en av huvuddruvorna i portvin. Vad får vi då för denna ringa peng? Jo, det som jag älskar med portugisiska viner: mycket smak utan att vara insmickrande, roliga, inhemska druvor med egen touch, lite fatkaraktär som ger vinet rondör och viss mognad, utan att smacka till oss med för hög alkoholhalt. Antar att det är fler än jag ute i vårt avlånga land som far illa av alkoholstinna viner?!

Hur smakar då denna mörkt blåröda skönhet som ni gärna får servera i ett tulpanformat rödvinsglas, det lämpar sig ej med för stora glaskupor då vinet ej är högkvalitativt, däremot får ni gärna dekantera vinet. Luftning är aldrig fel på unga rödviner. Vinet har en smak av blåbär och andra mörka bär, där en trivsam kryddighet smyger sig på och gör det hela till ett härligt budgetmiddagsvin till allehanda kötträtter, där ni har kryddat med era favoritörter.

Arkiv