Tsarine Brut Premier Cru, Chanoine Frères, Champagne, Frankrike (nr 7890), 12%, 289 kr

Så här års provar jag alltid mousserande vin och champagne med ett sällskap glada vinintresserade damer. I år var det riktigt roligt för de gillade alla fyra alternativen. Vi avslutade med en flaska som såg ut som en kupol från Kreml i Moskva.

Buteljen är framtagen för att hedra det tsariska Ryssland som var deras största exportmarknad under 1900-talet. Chanoine Frères är det näst äldsta champagnehuset i Frankrike. Det bildades på 1700-talet av bröderna Jacques-Louis och Jean-Baptiste Chanoine. Samma år fick de tillstånd att anlägga den första vinkällaren i Epernay, som fortfarande räknas som hjärtat i Champagne.

Hur smakar då denna ädla dryck? Måste börja med moussen; det var fullt av ivrigt sprittande bubblor. Smaken är torr men komplex och snart infinner sig fudgekola, gulröda äpplen och en krämighet med touch av youghurt (vilket jag brukar hitta i vissa bra champagner), tillsammans med lite nyrostat bröd.Visst låter det gott? Drick gärna detta i början på nyårsafton, då dina smaklökar är vid full vigör.

Vill du sedan ha ett billigare alternativ till tolvslaget kan Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, Western Cape, Sydafrika (nr 7889) 13%, 98 kr vara ett lämpligt alternativ.

Vill önska Er alla mina vinvänner ett gott slut på 2012!

Arkiv