Blossa 12 Yuzo Ingefära, Altia Sweden AB, (76300), 15%, 94 kr

Årets blossa årgångsglögg är vit och de dominerande smakerna är yuzo och ingefära , i samklang med de klassiska glöggkryddorna. Yuzo är en citrusfrukt från Japan som påminner om en satsumas i storlek men är mer gul i skalet och sägs ha en elegant och delikat smak, nästan lite blommmig, om än lite vass citruston. Ingefäran backar upp med sin värmande och generösa smak.

När vi drack den tillsammans med våra mat och dryckesroade vänner, var vi alla överens att den eleganta men ändå fylliga smaken överraskade; att en vit glögg kan vara så nyanserad och ändå generös då den är värmd, imponerade på oss. De vita glöggerna är oftast strålande kalla gärna med en isbit och i det här fallet en skiva citron. Värmer man sedan upp dem tycker jag att många är för klena. Inte årgång 12 dock, drick den gärna med klassiska tillbehör: russin, skållade mandlar, kryddiga pepparkakor och gärna en krämig Kvibille ädelost. Föredrar du den kall blir den en utmärkt apèritif före en måltid.

Visste du att 72% av all glögg som säljs på systembolaget är en blossaglögg. Se där, lite värdelöst vetande på köpet.

Ha nu många mysiga glöggstunder tillsammans för att hålla vätan och mörkret på avstånd!

Arkiv