2011 Argento Chardonnay, Mendoza, Argentina (nr 6679), 13,5%, 79 kr

Den första januari i år lanseras årgång 2011 av detta vin. Vilket är helt möjligt eftersom de ligger ett halvår före oss i skördetid räknat. 1999 bildades vinföretaget Argento, för ett brittiskt vinföretags räkning. Argentinarna fick i uppdrag att tillverka kvalitetsviner till ett rimligt pris, oftast är de endruvsviner. Succén lät inte vänta på sig, här i Sverige har vi flera godingar, både röda och vita. 

Detta vita vin känns som en budgetbourgogne för mig. Många av Chardonnays härliga egenskaper utan att vara överdrivna, vilket jag ofta kan störa mig på i andra ”nya världenviner”, finns här; en bra syra, härlig fruktighet mycket äpple med touch av citrus och exotiska frukter. Vinet är torrt och fatkaraktären finns där, väl integrerad i hela vinet.

En bra Chardonnay är ett riktigt allroundvin. Att börja med det som drink fungerar, att sedan servera det till skaldjur –varma, tillagade i det här fallet. Många fiskrätter och lättare kycklingrätter passar också utmärkt. Är du inne på det gröna spåret nu efter nyår, är vita viner att föredra till grönsaksbaserade rätter.

Tänd ett ljus i januarimörkret, njut av detta prisvärda vin, här och nu.

Arkiv