2010 The Original Malbec, Rigal, Cahors, Frankrike (73934 B), 12,5%, 79 kr och 2010 Chateau Bois de Favereau, Galineau et Fils Earl vignobles, Bordeaux Supérieur, Frankrike,(70457 B), 13%, 79 kr

Nu när vissa vindar som möter oss känns höstlika, får rödvin gärna värma mig. Just nu botaniserar jag mycket i beställningssortimentet. Jag vet att vissa av er tycker det är jobbigt att inte kunna greppa en flaska och gå hem och kunna dricka den samma kväll. Men nej; beställningssortimentet kräver viss framförhållning. Därför får du här två bra och prisvärda fransoser att prova.

Malbec är stort nu, särskilt från Argentina. Jag gillar det svarta vinet från Cahors, där det sägs ha sitt ursprung. Här fylls munnen av mörka solmogna bär, tätheten i färgen går igen i smaken, utan att vara tung, bara mustig. Passar utmärkt till lite kryddigare rätter, du kan till och med flirta med det asiatiska köket. Det gjorde vi och vinet omslöt vår smakrika majskyckling med rostade grönsaker med sötpotatis som huvudråvara.

Klassiskt bordeauxvin kan jag längta efter. Här är en modern budgetvariant som går alldeles utmärkt att dricka nu, utan lagring men i generösa glaskupor. Alla smaker som ska finnas är där men i lite fruktigare och inte så strama nyanser. Jag känner svarta och röda vinbär, fattoner och lite somrigt gräs i doft och smak. Här passar det bättre med klassiska rätter på nötkött; en god söndagsstek med vinbärsgelé eller en boeuf bourguignon. Avsluta gärna med en mogen brie eller annan vitmögelost –mums.

Arkiv