2010 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon, Fiuza & Bright, Tejo, Portugal, (nr 2568) 13%, 55 kr

Kan ett billigt vin vara bra och prisvärt eller blir det bara budgetplonk? Det finns många saftstinna, alkoholsöta och inställsamma billiga viner med mycket rus för billig peng som motto, snarare än god, korrekt och ursprungstypisk. Tack och lov finns det också många trevliga billiga viner, särskilt om vi vänder oss mot iberiska halvön dvs Portugal och Spanien.

Detta vin är nyskapande, där Portugals huvudportvinsdruva; Touriga Nacional, möter hela världens älskling; Cabernet Sauvignon. Ett modernt vinprojekt med rötter i den traditionella portugisiska myllan.

Här har du ett helt perfekt vin att förgylla vintermånaden med. Vill du ställa till med en enkel buffé eller bjuda på en smakrik kycklinggryta. Envisas du med att bjuda på massor av blandade ostar med diverse roliga tillbehör och absolut vill dricka rött vin till och gärna avsluta med chokladprovning. Då fungerar detta vin utmärkt. Det du ska tänka på är att vinet klarar många smakblandningar, perfekt då man är många eller till att förgylla en enkel vardagsmiddag. Inget finvin alltså, utan ett rejält, fruktigt och lättillgängligt rödvin.

Hur smakar då denna portugis? Jo, fylld av bär där blåa plommon och solmogna körsbär dominerar. Ett trivsamt inslag av friskhet ock en liten matvänlig strävhet, avslutas med en smak av choklad (!)

Arkiv