2010 Jean Sipp Les Trois Terroirs Pinot Blanc, Alsace, Frankrike (nr 90121), 12,5%, 95 kr

I alla butiker runt om i vårt avlånga land, går det nu att få tag på denna tillfälliga produkt dvs vin. Alsace står för så mycket goda vita viner, inte minst till mat. Denna lättsamma och ändå balanserade och ”alla bitar finns där” Alsace erbjuder; ett torrt friskt vin med solmogna citroner, kryddighet och en fetma/rondör som mjukar upp vinet och blir en smakbrygga till massor av maträtter som ibland kan vara lite kinkiga med vin t ex sparris, chili, lättare kötträtter, om du inte gillar rödvin eller helt enkelt till en buffé.

Detta är en familjeegendom, där pappa Jean-Jacque utbildad i Avize i Champagne, tillsammans med nyss hemkomne sonen Jean-Guillaume, som har varit runt i vinvärlden och lärt sig och hämtat inspiration. Mamma Martine är också delaktig. Respekt för druvans karaktär och ett ekologiskt tänk, är deras ledord.

Vingården består av 50 olika lotter på 23 ha. Det finns en stor variation av både jordmåner och druvor att plocka av. Därav namnet Trois Terroirs som betyder tre jordmåner/växtplats tillsammans med druvan Pinot Blanc. Pinot Blanc i sig själv är en följsam druva som låter vinmakarens hand och dess ursprung prägla karaktären på vinet. Kryddighet,fyllighet och en bra syra hittar jag oftast i dessa viner.

Arkiv