2010 Chateau du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur lie, Sauvion, Loire, Frankrike (2185), 62kr

När vinet får ligga på sin jästfällning, precis som vid champagnetillverkning, blir vinet bubbligt. Sker det bara en kortare stund, som vid tillverkning av detta vin ”sur lie” betyder på sin fällning. Då får vinet en härlig frisk lite sprittande känsla. Precis som våren som försöker spricka fram nu.

Vinet har en blekgul färg, smaken är frisk, pirrig, en touch av havssalt och massor av citrus. Behöver jag säga att det är torrt? En härlig inledning på en vårkväll, till glas nummer två plockar du fram de skaldjur som du gillar. Eftersom detta är ett enklare vin blir räkor och eller musslor finfint. Ett gott nybakat bröd till och en krämig kall sås och du har allt du behöver för stunden, eller hur?

Två bröder Yves och Jean Ernest Sauvion, har blivit ambassadörer för sin favoritdruva Muscadet, från västra Frankrike, nära havet. Här får du tillfälle att prova att riktigt fynd. Det bästa är att systembolaget har lovat att den ska finnas på deras hyllor i ett helt år!

Arkiv