2009 Fonterutoli Chianti Classico, Toscana, Italien, (nr 32229), 149 kr, 13,5%

Ibland ska man ha tur; 2009 trodde man länge skulle bli en lyckad årgång i norra Italien. Men sen kom det rejält med regnskurar i början av september. Då väljer de bästa producenterna att inte tillverka sina prestigeviner, eftersom druvskörden inte är på topp. Då blir det istället massor av bra vindruvor över till andravinerna. Druvor med bra grundkvalité, smakrikedom och substans.

Sålunda kan du och jag nu dricka ett stort vin till ett lägre pris än planerat.

Vinet har generös fruktighet, från de druvorna som skördades före regnet. Elegant och nyanserad fatkaraktär efter 14 månader på franska ekfat. Dessutom har vi som bonus fått Merlotdruvor som ger en mjukare struktur. Allt rundas av med Sangiovesedruvans körsbärsaktiga kryddighet.

Vill du, kan du lagra detta vin upp till fem år. Vill du njuta av det nu, dekantera det, drick ur glas med stora kupor. Vinet passar utmärkt till lite elegantare kötträtter, gärna kryddade med örtkryddor. En lagrad hårdost en smakrik vit- och blåmögelost, blir också urgott till!

En av de bästa producenterna i Toscana; Castello di Fonterutoli, ligger bakom detta vin. Sedan 1435 har det producerats vin här på slottet.

Arkiv