2006 Viña Albali Reserva, Felix Solis, Valdepeñas, Spanien, (22674), 13%, 69 kr

Nu på sommaren är det säkert fler än jag som äter mer kött än normalt, jag tänker på allas vår grillning. Vi har alla olika grillfavoriter, ofta kan det bli fläskkött eller kanske kyckling eller lax. Då behövs det ett vin som inte är för strävt och smakrikt. Det vinet får vi spara till höstens kraftfulla grytor och gräddiga såser. Det här vinet har fatkaraktär, men eftersom vinet är från 2006, har det mjukats och börjar få lite härliga mognadstoner. Druvan är Tempranillo som här i Valdepeñas har pseudonymen Cencibel. Här finns smak av bär både färska röda och torkade, en kryddighet och alldeles lagom fyllig i munnen är den. Att smutta på den under grillningen/matlagningen, går alldeles utmärkt. Vinet har dock tillräckligt med karaktär för att matcha kött med diverse tillbehör som potatissallad, grönsaker, salsor och mildare ostar.

1952 grundade Felix Solis denna egendom som idag är en stor och tongivande producent. 1000 ha egna vinodlingar plus många kontrakterade vinbönder dvs; vinbonden levererar alla sina druvor till Felix Solis och slipper därmed själv ”besväret” att göra vin. Utan får betalt utifrån druvornas vikt. Att sätta skruvkork i ett korkproducerande land är vågat. Det tackar vi för, då vi står utomhus, eller hur?

Arkiv