Crémant de Bourgogne Geisweiler Brut, Picard, Bourgogne, Frankrike, (7685), 98 kr, 12 %

När allting är skirt, grönt och värmen åter är på gång, känns det som om det finns mycket att fira. Och för många av er väntar konfirmation, studentmottagning och andra försommarfester, då det är trevligt att bjuda på ett gott bubbel.

Detta vin kommer från Frankrike, är tillverkat som champagne med den andra jäsningen på flaska. Men enligt EU-regler får endast det som kommer från distriktet Champagne kallas för champagne. Bara där finns just den jordmånen, det klimatet och druvmixen av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.

Detta mousserande vin, precis som alla andra enligt den traditionella, flaskmetoden som kommer från Frankrike, kallas för crémant. Druvblandningen på detta bubbel präglas av sitt ursprung dvs Bourgogne; två blåa druvsorter –Pinot Noir och Gamay och två vita nämligen Chardonnay och Aligoté. Vinet har vilat på sin jästfällning 15-18 månader innan degorgering (när jästfällningen avlägsnas från flaskan). År 1804 grundade Francois Geisweiler sitt företag. Idag gör de två olika crémant varav en rosé.

Hur smakar då denna utmärkta champagnekopia? Moussen är fin med en jämn strid ström av bubblor. Smaken är elegant, inbjudande med röda vinbär och röda äpplen och en sötma som påminner om sockerrostade mandlar. Vinet är torrt och citrusfräscht men helhetsintrycket är balanserat och inte det minsta syrligt.

Ett utmärkt apéritifvin, vill du ha tilltugg till passar det utmärkt med snittar fyllda med paté, skagenröra eller en krämig vitmögelost.

Arkiv