Côtes-du –Rhône Reserve, Pellerin, (6018), Frankrike, 13,5%, 69 kr

Nu börjar även denna vackra höst att kännas lite ruggig. Då vill vi gärna laga mustiga grytor äta, stora bitar av ost och dricka kryddiga och smakrika viner. Nya årgången av denna klassiker bjuder på det jag förväntar mig av södra rhônedalens viner; fyllighet, utan att vara sträv, friskhet, utan att vara syrlig, smakrikedom, utan att vara maffig. Helt enkelt ett perfekt matvin då man är många eller inte vill lägga ut så mycket pengar på en flaska vin.

Druvblandningen är klassisk: 55% Syrah, 40% Grenache noir, 5% Mourvèdre. Syrah bidrar med pepprigheten som gör det lätt för dig att få mat och vin i symbios, det är bara att peppra sin maträtt. Örtkryddor finner jag alltid i dessa viner, även här blir det lätt att följas åt med maten. Gillar du grönskaksdominerade rätter går det också bra. Måhända kan detta få bli ditt röda vin på höstens buffé? Vilka ostar bli då bäst till? Mellanlagrade och lagrade hårdostar och vitmögelostar passar allra bäst.

Detta vin har endast legat på ståltank vilket innebär att bärigheten är tydlig. Vinmakaren Ralph Garcin har gjort ett vin som är redo att drickas idag.

Arkiv