Augustis läckerheter; kräftor och surströmming

Nu när vi börjar kunna njuta av solnedgångar, de ljumma kvällarna håller i sig och myggen är hyfsat snälla. Då är det dags att börja tänka på kräftor. Dessa dillsmakande, saltdränkta vackra och goda djur. Det finns olika sätt att närma sig detta skaldjur dryckesvis. Det klassiska är förstås öl och nubbe. Det är inte dumt att prova en öl med lite djupare smak t ex Samuel Adams Boston Lager 4,8%, Boston Beer, USA (1546), 15,90 för 33 cl. Denna mellanöl erbjuder en härlig smakbredd. Vill du sedan även bjuda på en snaps till alla roliga kräftnubbevisor, föreslår jag en riktig klassiker; Herrgårds Aquavit, Sverige (26), 195 kr för 50 cl. Här finns en elegant kryddighet mitt i det eldiga, där dillen finns med och whiskyfat, som rundar av smaken på ett angenämt sätt.

Många av oss vill gärna ha vin till kräftor. Förra sensommaren fick jag förfrågan på ett bra rött vin till dessa mjälla salta röda godingar. DET GÅR INTE BRA! sältan, skaldjursköttet, det gäller alla skaldjur, de gillar inte rödvin det blir metalliskt och bläckigt i munnen, brrr! Ta hellre en fruktig rosé. Måste vinet vara rött ta något fruktstint, solmättat från nya världen, inget avancerat. För sältan i kräftan slår ut balansen i ett fint rödvin.

Trevligt till det salta och smakrika är det med ett vitt vin med lite sötma och massor av friskhet. Då blir det harmoni bland alla olika smaker. Dr L Riesling, Mosel-Saar -Ruwer, Tyskland, (7218), 79 kr. Samma grundregel gäller här. Vinet behöver inte vara för fint eftersom kräftornas sälta gärna tar över smakmässigt. Men en väl kyld riesling är inte dumt under en augustikväll.

Surströmmingen då? Ja, den är betydligt svårare. Kall standardmjölk är aldrig fel. Eller en klassisk lager som Norrlands Guld Export, 5,3%, Spendrups, Sverige, 13,60 50 cl. Ölet finns även på PET-flaska och burk.

Njut nu av alla sensommardelikatesser och sommaren i sig!

Arkiv