2010 Domaine de Collavery, Coteaux d’Aix-en-Provence, Frankrike, (nr 2859), 12.5%, 79 kr

Frisk och fräsch som en vårvind känns denna, årets första rosé. Färgen är subtilt laxrosa, doften och smaken är fylld av röda bär där hallon och jordgubbe dominerar, citrus och en touch av mineralkaraktär finns där också. Hela vinet präglas av en elegans och finstämdhet som bara väntar på att få läska dig en varm vårdag i solen, eller till en skaldjurssallad med handskalade räkor, färska gröna grönsaker och en lätt citrusvinaigrette till. Glöm inte den goda baguetten som tillbehör.

För mig är detta lätta, både i alkohol och stil urtypen för rosé. Jag vet att många föredrar de fylliga, fruktsöta, alkoholstarka rosévinerna. Visst, till smakrik mat krävs det ett smakrikare vin. Men börja gärna din rosévinssäsong med detta vin, så förstår du vad jag menar.

Väster om Marseille byn Saint Cannat, ligger denna prisbelönta egendom på 32 ha. Producentens filosofi är: Druvornas kvalité avgör kvalitén på vinet. Många olika druvsorter ingår i denna rosé, för att ge vinet en komlexitet och mångfald i smaken, Grenache, Syrah, Cinsault och Vermentino.

En härlig inledning på våren önskar jag er alla!

Arkiv