2010 Belguardo rosé, Mazzei, Toscana/Maremma, Italien, (nr 99148) 12,5 %, 89 kr

Så här års tycker jag att man kan unna sig mycket rosé. Med alla våra sallader, lättare grillrätter och då vi smaksätter maten med sötma (kanske honung), hetta (chili) och rökta (charkuterier) osv. Alla dessa smaker är inte alltid särskilt vinvänliga. Men rosé gillar och tar sig an det mesta. Tillhör du dem som tycker om taco och tex-mex-smaker kan rosévin få bli din sommardryck.

Nära kusten i södra Toscana ligger distriktet Marememma som är soligt och varmt och har välgörande friska svala vindar från havet. Bröderna Filippo och Francesco Mazzeis målsättning är att producera fräscha, fruktiga viner med struktur som lämpar sig bäst vid matbordet. Druvorna är 50 % Sangiovese och 50 % Syrah. Vinet utvecklas på butelj lovar de, ifall du har flaskor kvar tills i vinter… Familjen Mazzei har gjort vin i Toscana sedan 1435. Deras röda viner från huvudgården Castello di Fonterutol i räknas som en av de två bästa i Toscana.

Hur smakar då denna fräsching? Den är torr och citrusfrisk, du hittar smak av smultron och jordgubbe och det hela är väl balanserat och harmoniskt i munnen. Självklart passar vinet även bra att inleda måltiden med. Servera den rejält sval, de varma sommarkvällarna gör även vinet varmt snabbt.

Arkiv