2009 Masi Passo Doble, Malbec, Corvina, Cuyo, Mendoza (6156), Argentina, 13,5%, 89 kr

De bästa av två världar hittar du här. Antar att det kommer att bli en och annan grillstund för flera av oss i sommar. Då vill jag tipsa om denna stadiga favorit. Argentina med sina härliga grilltraditioner som ofta följs åt av den invandrade bordeauxdruvan Malbec. Som numera är mer Argentinas egna druva än Bordeaux’s. Möter här den norditalienska druvan Corvina som för många förknippas med amaroneviner. Tillverkningstekniken till detta vin är italiensk nämligen ripassometoden. Då den andra jäsningen av grundvinet bestående av Malbec-druvor, sattes igång med utvalda jäststammar och till det tillsattes 30 % delvis torkade hela Corvina-druvor. När grundvinet jäst klart fick det lagra på franska barriquer (små ekfat) i 10 månader.

Argentinas själ och den venetianska stilen fick Masi att slå sig ner i Tupungatodalen i Mendoza och tillverka detta och flera därtill olika viner.

Hur smakar då detta vin? Det finns en härlig amarone touch som ligger där som en röd tråd genom hela vinet. Mustigheten från de solmogna bären kryddas av rostade fattoner och kaffe. En fruktsötma gör att det blir väldigt grillvänligt. Alla tillhörande smaker i maten blir lätta att harmoniera med detta generösa vin.

Arkiv