2009 Cunha Martins Vinho Tinto, Unão Conercial da Beira, Dao, Portugal, nr 991142, 79 kr

Portugisiska viner har alltid fascinerat mig med sin mångfald av druvor som är svåra att stava och uttala. Här är det 60% Touriga Nacional, 40% Tinta Roriz och 10% Jaen. Det karakteristiska är den robusta kryddigheten alltid uppbackad av en skön bärighet, åtminstone på de vinerna som har nått oss här i norden det senaste decenniet. Distriktet Däo ligger söder om floden Douro där portvinet har sitt säte, och många av druvorna är de samma i de båda distrikten. Granitjordarna i Dao bidrar till smaken, precis som faten som vinet har mognat på; hälften var nya och hälften var tredjegångsfyllda. 30 ha stor är denna vingård som ägs aven kvinna – Christina Cunha Martin, med en kvinnlig vinmakare – Célia Costa.

Denna septembernyhet är generös i sin smakrikedom, inte insmickrande utan kryddigt med mogna körsbär, mustigt, bra bett i eftersmaken, som är lång utan ett vara eldig. Vinet gillar att matchas med mat, du behöver inte vara rädd att vara generös med örter och kryddor. Vi provade vinet till en hemgjord lasagne, enligt konstens alla regler och en blandad sallad med en senapsvinaigrette. Det var mumsigt, alla smaker fick chans att framträda.

Ofta är det så, ett vin som känns för strävt eller syrligt på egen hand, blir en härlig smakhöjare till maten.

Arkiv